На 10 и 11 юни украинските сили проведоха контраофанзивни операции в

...
На 10 и 11 юни украинските сили проведоха контраофанзивни операции в
Коментари Харесай

ISW: Украйна атакува, но е рано да се говори за пробив

На 10 и 11 юни украинските сили проведоха контраофанзивни интервенции в най-малко три района на фронта и реализираха териториални триумфи. Заместник-министърът на защитата на Украйна Хана Маляр заяви, че украинските сили организират настъпателни интервенции в региона на Бахмут, а съветски източници оповестиха за продължаващи украински сухопътни офанзиви по северния и южния фланг на Бахмут.

Това се споделя в дневния разбор на обстановката в Украйна от Института за проучване на войната.

 

Геолокални фрагменти и съветски източници показаха, че украинските сили са освободили голям брой обитаеми места по време на продължаващите сухопътни офанзиви южно, югозападно и югоизточно от Велика Новосилка в западната част на Донецка област.

 

Руски източници оповестиха, че украинските сили са траяли да нападат югозападно от Орихов в Запорожка област и украинските сили са постигнали триумфи в този регион.

 

Украинските сили напреднаха в западната част на Донецка област и западната част на Запорожка област, което съветските източници потвърдиха, само че се пробваха да омаловажат. Украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр заяви, че украинските сили са напреднали с 300 до 1500 метра в Южна Украйна.

 

Маляр и други украински и съветски източници оповестиха, че украинските сили са постигнали триумфи на юг от Велика Новосилка сред 10 и 11 юни, в това число са освободили Макаровка, Нескучне, Благодатне, Сторожево и Новодаровка.

 

Някои съветски източници оповестиха, че се водят сражения в " сивата зона " или в оспорвани региони или че украинските сили работят в региони, които съветските сили не са окупирали напълно преди украинските офанзиви в Южна Украйна.

 

Руските източници евентуално назовават украинския териториален прогрес през съветската защита завладяване на " сиви зони ", с цел да омаловажат украинските триумфи и да пропуснат да оповестят за пробив на украинските сили през отбранителните линии. Украинските сили освободиха няколко града, само че изказванията за украински " пробив " към този момент са преждевременни.

Заместник-министърът на защитата на Украйна Хана Маляр съобщи, че съветските сили трансферират най-боеспособните си елементи от Херсонското направление към Бахмутското и Запорожкото направление. На 11 юни Маляр съобщи, че съветските сили прехвърлят детайли на 49-та войска с комбинирано въоръжение (Южен боен окръг) и неуточнени детайли на морската пехота и въздушнодесантните сили от Херсонското направление по отношение на разрушаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ).

 

Маляр означи, че съветските сили евентуално са взривили язовира на Каховската електроцентрала, за да съкратят отбранителните си линии в Херсонска областкато част от отговора на почналото украинско контранастъпление. Наводненията по течението на реката пресушават язовир Каховка, вследствие на което от водата излизат земни маси. Засега не е ясно по какъв начин тези промени в терена ще се отразят на маневрените бойни дейности в Южна Украйна.

 

Ако измененията в терена, провокирани от наводненията в река Днепър, не изключат възможни украински преходи през идващите седмици и месеци, руските сили може да се затруднят да защитят Херсонска област с останалите или наличните до тогава елементи, в случай че и когато украинските сили решат да проведат настъпателни интервенции през реката, в случай че приемем, че имат опция за това.

 

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат означи, че съветските сили работят за производството на повече високопрецизни балистични ракети с огромен обхват, и съобщи, че запасите на Украйна от западни системи за противовъздушна защита понастоящем са незадоволителни, за да заменят запасите от руски системи за противовъздушна защита.

 

Финансистът на " Вагнер " Евгений Пригожин окачестви проекта на съветското Министерство на защитата (МО) за официализиране на доброволческите формирования до 1 юли като офанзива против него и неговите сили. На 10 юни съветският министър на защитата Сергей Шойгу разгласи, че всички доброволчески формирования би трябвало да подпишат военни контракти с МО на Русия до 1 юли.

 

В медийния си отговор на изказването на Шойгу Пригожин защитно съобщи, че военнослужещите от частната военна компания " Вагнер " (ЧВК) няма да подписват контракти с съветското МО.

 

Пригожин продължи да подлага на критика Шойгу и структурата на съветските въоръжени сили и посочи, че " Вагнер " е напълно подчинена на ползите на Русия и на съветския президент Владимир Путин. Споменаването на Путин като висш главнокомандващ от страна на Пригожин отразява в огромна степен езика, който чеченският водач Рамзан Кадиров употребява в обвиняването си от 9 юни, че Пригожин е неподчинен на Путин.

 

Пригожин също по този начин отбелязва, че " Вагнер " утвърждава дейностите си с съветското военно командване посредством обвързвания с " Вагнер " армейски военачалник Сергей Суровикин.

 

Някои членове на съветската общественост на ветераните показаха, че изказването на Шойгу не е ориентирано против " Вагнер ". Членът на Комитета по защита на Държавната дума на Русия (и някогашен пълководец на 58-а войска с комбинирани оръжия) Виктор Соболев съобщи, че заповедта на Шойгу изключва " Вагнер ".

 

Соболев е върл критик на " Вагнер " и твърди, че чиновниците на " Вагнер " са наемници, а не доброволци.

Бившият съветски офицер и разгорещен ултранационалист Игор Гиркин поддържа заповедта и съобщи, че сплотените армии печелят войни, а не обособени отряди или частни военни компании (ЧВК).

 

Свързан с " Вагнер " боен блогър противоположно (неоснователно) твърди, че " Вагнер " не е ЧВК и че таен декрет узаконява съществуването на " Вагнер " в Русия.

 

Военният блогър също по този начин твърди, че Шойгу и съветското МО са настойници на Гиркин, които го употребяват, с цел да попречат на Пригожин да придобие повече власт и да размести управлението на съветското МО.

На 11 юни Русия и Украйна направиха замяна на военнопленници съвсем един за един. Руското министерство на защитата (МО) твърди, че Украйна е върнала на Русия 94 съветски военнопленници с неизяснен сан.

Ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак заяви, че Русия е върнала на Украйна двама украински офицери и 93 редови войници и сержанти.

 

Основни заключения

Украинските сили организираха контраофанзивни интервенции в най-малко три региона на фронта и реализираха териториални триумфи на 10 и 11 юни.Украинските сили означиха образно доказан прогрес в западната част на Донецка област и западната част на Запорожка област, който съветските източници потвърдиха, само че се пробваха да омаловажат.Украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр съобщи, че съветските сили трансферират най-боеспособните си елементи от Херсонското направление към Бахмутското и Запорожското направление.През нощта на 10 против 11 юни съветските сили направиха лимитирана серия от удари с безпилотни летателни апарати, ориентирани към пограничните региони в Източна Украйна.Финансистът от " Вагнер " Евгений Пригожин окачестви проекта на съветското Министерство на защитата (МО) за формализиране на доброволческите формирования до 1 юли като офанзива против него и неговите сили.Русия и Украйна направиха замяна на военнопленници съвсем един за един.Руските сили продължиха лимитирани сухопътни офанзиви южно от Кременна.Украинските и съветските сили продължиха лимитирани сухопътни офанзиви към Бахмут и по линията Авдийвка - град Донецк.Към 10 юни украинските сили реализираха триумфи наоколо до административната граница сред Донецка и Запорожка област и в западната част на Запорожка област.Руски военни блогъри настояват, че дъждът по фронта в Запорожка област може да забави украинските интервенции през идващите дни.Съобщава се, че Република Чечня е образувала два нови полка - " Ахмат-Русия " и " Ахмат-Чечня " - оборудвани с налична в комерсиалната мрежа китайска бронирана техника.Саботьори, за които се оповестява, че включват украински партизани, са направили две дискретни набези с спонтанни взривни устройства (ИВУ) против железопътни линии в окупираната Херсонска област и Крим.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР